Lage rugpijn bij de hond

Lage rugpijn komt heel regelmatig voor bij honden. Het is een probleem die vaker gezien wordt bij grote honden, maar zeer regelmatig hebben kleine honden er ook last van.

Bij lage rugpijn valt op dat een hond moeite heeft met opstaan, wat stijf is met lopen of moeite heeft met springen. Daarnaast kan een hond andere honden gaan vermijden of sneller fel reageren op andere honden. Ook kan lage rugpijn leiden tot uitstralingspijn waardoor een dier kreupel loopt met een achterpoot, of deze zelfs optilt of uitstrekt.

Lage rugpijn ontstaat vaak door overbelasting of trauma. Zo hebben bijna alle dieren die een probleem hebben met een gescheurde kruisband ook last van de lage rug. Lage rugpijn kan daarnaast ook het gevolg zijn van instabiliteit in de lage rug.

Lage rugpijn kan behandeld worden met een pijnstiller en rust. Vaak zie je dat honden zich hier wel beter door voelen, maar niet helemaal goed herstellen. Ook komen de klachten na het stoppen met de pijnstilling vaak terug.

Bij lage rugpijn is er vaak sprake van een scheefstand van het bekken en het heiligbeen. Als de behandeling bestaat uit rust en pijnstilling wordt niks gedaan aan de oorzaak van de problemen. Bij een orthomanuele behandeling kunnen deze afwijkingen in de rug gecorrigeerd worden. Omdat de oorzaak van de pijn weggenomen wordt zal een dier weer normaal kunnen gaan bewegen.

Na afloop van een behandeling is het belangrijk om springen te voorkomen. Daarnaast zal er bewegingsadvies meegegeven worden om de achterhand en onderrug te versterken.

Reacties zijn gesloten.