Orthomanuele diergeneeskunde methode Aharon

Dierenarts mevrouw Dorit Aharon heeft de orthomanuele diergeneeskunde voor dieren Orthomanuele diergeneeskundeontwikkeld vanuit de orthomanuele geneeskunde voor mensen.

Het woord ortho komt uit het Grieks en betekent recht of juist. Manueel komt van het Latijnse woord manus wat hand betekent. Orthomanueel betekent dus letterlijk het recht of juist maken met de handen.

Orthomanuele diergeneeskunde gaat uit van de symmetrie van de wervelkolom. Het achterliggende idee van de orthomanuele diergeneeskunde is dat kleine veranderingen in de stand van botdelen of wervels kunnen leiden tot problemen zoals pijn, minder bewegelijkheid en soms zelfs uitval van zenuwen.

Afwijkende standen kunnen aanwezig zijn in de wervels van de rug en de nek, maar ook in verschillende botten in de gewrichten van de voor- en achterpoten. Deze afwijkende standen in de voor- of achterpoten zullen leiden tot slijtage en pijn in de gewrichten.

Afwijkende standen kunnen ontstaan door:
• Overbelasting, bijvoorbeeld door sporten of intensief spelen, maar ook door overgewicht
• Trauma, zoals een val, een buiteling over een andere hond heen, een botsing met een ander dier of een auto ongeluk.
• Onderliggende problemen die leiden tot instabiliteit van de wervelkolom zoals veranderingen aan de tussenwervelschijven of een ontsteking van de tussenwervelschijf.
• Verkeerde belasting van de poten en de rug bij kreupelheidsklachten, bijvoorbeeld door heupproblemen of elleboogklachten.

De orthomanuele diergeneeskunde is ontwikkeld om de veranderingen in de stand te corrigeren waardoor de pijn verdwijnt en een dier weer normaal kan gaan functioneren. De correcties worden met de hand uitgevoerd.

Reacties zijn gesloten.